Sådan kan du håndtere præstationsangst 

Sådan kan du håndtere præstationsangst 

Det kan være svært at skulle præstere. Ikke nok er det, at du skal op og vise dig frem for andre. Ikke nok er det, at man skal kunne præstere overfor sig selv. Man skal også vise andre, hvad man duer til. Man bliver bedømt. Man bliver valideret. Man bliver markeret. Kan du finde ud af det, som du viser frem nu, eller duer du slet ikke? Det kan være sådanne tanker, som kører rundt i dit hoved. Og det er ikke sundt. Om du kan det eller ej er faktisk sekundært, næsten irrelevant. For du skal lære ikke at give dig selv præstationsangst. For så vil du kunne præstere meget bedre. 

Vi mærker alle præstationsangst 

Der er selvfølgelig meget naturligt at mærke præstationsangst. Især lige inden man skal lave noget vigtigt og noget stort. Det er faktisk en naturlig proces for kroppen. Men desværre kan sådan noget godt tage overhånd. Vi lever også i et præstations samfund, hvor vi hele tiden bliver bedømt. Det er de færreste steder, vi må lave fejl. Det kan godt være, at vi tester folk i en opgave, men vi tester ikke folk nok i at præstere denne opgave, mens andre ser på. Det kan være nervepirrende. 

Men sådan behøver du ikke at have det. Du kan nemlig få behandling mod præstationsangst. Og det kan godt være, at du ikke har brug for det. Som sagt er det jo en naturlig proces for din krop. Vi får jo angst af en grund. Men det kan tage overhånd. Og så kan denne angst få os til at præstere værre, end tilsvarende vores aktuelle evner. Det ville være en skam. 

For der findes ikke noget værre end angsten for selve angsten. Hvis man tænker over det, så giver det heller overhovedet ikke mening. Man bliver bange for vigtige ting. Det er en naturlig ting, hjernen gør, så vi priortere denne ting, og laver et ordentligt arbejde. Men at være bange for, at opleve at være bange. Hvordan får det dig, til at udføre opgaven bedre? Derfor kan det være en god ide at få præstationsangst behandling. 

Du må gerne tænke på dig selv engang imellem 

Nogle vi se det, som værende svag, hvis de ikke kan præstere i hverdagen. Men det giver faktisk god mening. For angst er energisugende. Så hvis du har meget angst, angst for hvad som helst, behøver ikke kun at være præstationsangst, så er din krop bare udmættet for energi. Hvordan skal du så komme igang med hverdagen på en produktiv måde. Du kan jo ikke bede en bil om at køre, uden benzin. 

Det er netop derfor, der findes behandling imod angst, ikke kun præstationsangst. Så du kan blive fri for at være bange for at være bange. Vil du ikke gerne komme tilbage og være dig selv igen? Ville det ikke være rart, at stå op til en bekymringsfri hverdag? Ville det ikke være rart, ikke hele tiden at være udmattet? Er du klar til at præstere?